top of page
  • Writer's pictureMJM

Formats, they are a-chaaaangin'... aneb ohlédnutí za MMMM2022 a co znamenalo pro Tribal Commander

Drazí!

Letošní MMMM 2022 proběhlo za pěkné účasti 16,5 účastníků (Mára se bohužel musel v ppondělí brzy ráno poroučet zpět do práce). Rozjeli jsme to hned v neděli vpodvečer dvojicí draftů Streets of New Capenna a Double Masters 2022, po kterém jsme si dali podařený Fidelův pubkvíz. Následoval v pondělí tradiční Tribal turnaj, po kterém jsme si dali ve čtyřech pěknou pauperEDH hru a akci zakončili v úterý draftem Commander Legends 2. Celkovým vítězem turnaje se stal již podruhé Johnny, kterému značně pomohlo vítězství v Tribal commanderu. Novinkou letošního MMMM byla soutěž o Miss Flavor, kterou svým propracovaným cosplayem vyhrála Alex (hrající Elfy s Freyalise). Podrobnější report ještě snad do konce léta sepíšu, ale zde bych se chtěl věnovat něčemu jinému.


Žampion 2022
Miss Flavor

Hlavní turnaj, Tribal Commander nám letos ovládly kombo balíky a to natolik, až to začalo v náladě mnoha hráčů skřípat, jak se ostatně také vyjádřili v anonymní anketě (mám-li vybrat jeden koment za všechny, bude to asi Kubův "Tech posranejch kombo decku bylo moc"). V Top 4 byly 3 kombo decky - Johnny s Tiamat-Dream Halls a (nezávisle na sobě) Fidel i steve s Beamtown Bullies-Leveler. Na mnoha lidech bylo cítit, že toto není ta představa o tribalu, kterou by sdíleli. A my to rozhodně chceme reflektovat!

Víc hlav víc ví

Nejprve jsme se ale rozhodli, že ve dvou už těch nápadů prostě máme málo a točíme se v kruhu. Rozhodli jsme se proto do Rules Committee přizvat i Fidela, který naštěstí přijal a jsem rád, že se tak stalo.


V čem je tedy problém?

Hlavní problém decků jako byli právě Bullíci je dvojí: deck vyhrává velmi rychle a konzistentně na kombo, se kterým se obtížně interaguje (i když to jde); navíc playpattern toho balíku vlastně vůbec neodpovídá tomu, že se jedná o Warrior tribal. Kdyby nebyli Bullíci Warrior ale Shaman nebo třeba, co já vím, Centaur, na hlavních kartách balíku by se mnoho nezměnilo. Dostat Levelera do hrobu, zahrát Bullíky, v upkeepu dát soupeři a další zářez na deckbox je na světě. U Tiamat/Dream Halls byl tribal aspekt alespoň v tom, že člověka zabila horda draků (ale i tak byla konzistence decku velmi vysoká a výsledky tomu odpovídaly). Nastalo nám Combo-Summer.


Druhým, sice asi menším, ale přece jen zřetelným problémem, je převaha vícebarevných decků, jež nejsou ani tak stavěny kolem synergie tribu, ale prostě z nejlepších kusů, které daná kombinace barev může nabídnout.


Co s tím?

Když jsme přemýšleli, jak tyto problémy vyřešit, rýsovalo se několik cest:

  1. Nedělat nic extra, je potřeba mít v decku holt interakci na kombo (alias "git gud!").

  2. Banovat kombopiecy.

  3. Jinak znevýhodnit kombo jako strategii.

  4. Zásadně obměnit formát.

Nedělat nic nepřipadalo v úvahu, nechceme, aby se z Tribal commanderu stal "Spike-formát" typu cEDH.


Banovat kombopiecy je bohužel strategie, která u formátu s tak obrovským poolem karet nemůže fungovat. I kdybychom zabanovali Tiamat a Levelera/Eater of Days, Wizardi by nám v té záplavě karet (které v poslední době chrlí bez nějakého ohledu na metagame, vyváženost, playtest apod.) nepochybně přihodili další "potravu" pro Bullíky nebo nějaké jiné broken combo. Na to hrajeme málo často, aby bylo možné efektivně udržovat metagame. Hlavní problém, proč nelze banováním kombo efektivně omezit, je existence výherních kombinací 1 karta + generál. A takových je. Je tedy potřeba jít jinou cestou.


Tribal commander má startovní počet životů 30. S Renném jsme ho tak určili především jako pomoc pro slabší nebo "pomalejší" triby, a také aby mohl na metagame alespoň nějak fungovat kontrol. Tradičně v MtG se tři hlavní strategie navzájem vyvažují systémem kámen-nůžky-papír: Aggro vítězí nad Kontrolem, Kontrol na Kombem, Kombo nad Aggrem. Kombo balíky ale proti Aggru díky většímu polštáři životů získávají velkou výhodu a kontrolní balík se ve formátu zaměřeném na potvory staví přece jen obtížně (wizardi byli letos ve Foyer slávy). Jedna z možných úprav tedy bylo snížit počet životů, což by kombu dalo méně "času". To by se ovšem projevilo asi jen proti nejagresivnějším balíkům a výsledný efekt by pořád byl celkem nejistý. Navíc by to znemožnilo fungování kontrolním strategiím.


Přemýšleli jsme i nad zásadním omezením cardpoolu, například vyřazením před-modernových karet nebo omezením ceny, ale jednak ani jedno neřeší problém (třeba právě Beamtown Bullies je karta stará 4 měsíce a stojí 9 Kč), jednak to s sebou nese složitější "administrativu".


Král je mrtev, ať žije král


Pokud jsou problémem komba s generálem, a nemůžeme zabanovat všechny možné kombinace, jak je znemožnit?

Pokud jsou problémem silné a drahé karty, (na) které ne všichni máme, jak to srovnat?

Máme převahu 3+ barevných balíků, jak je znevýhodnit, ale zároveň umožnit hráčům si zahrát s těmi pěknými drahými starými landy?

Jak zařídit, aby formátu nedominovaly decky "okopírované" z jiných kompetitivních formátů, kde stačí vyměnit pár karet?

.

.

.

.

.

Myslíme, že řešením je CEML Tribal Highlander!


Cožetojako?


CEML Tribal Highlander je nová varianta, kombinující Tribal Commander a mechaniku z Canadian Highlander formátu.

Pár hlavních bodů:

  • Hrajete stále se 100 kartami, kde žádná nesmí být více než jedenkrát, kromě základních zemí (proto Highlander).

  • Není zde ale žádný generál.

  • Při výběru karet do balíku se tak nemusíte řídit žádnou barevnou identitou.

  • Stále je potřeba, aby alespoň 34 karet sdílelo příslušnost k vybranému tribu (proto Tribal).

  • Čím se ale řídit musíte, je bodovací tabulka - do svého balíku můžete dát karty za maximálně 10 bodů.

  • Navíc si můžete do balíčku dát i (pěkně a autenticky vypadající) proxy - karty, které nemáte, ale chtěli byste zahrát. Ani nemusíte slibovat, že si je pořídíte. Aby to mělo nějakou míru, každý prox vás bude stát 0,5 bodu (navíc, k případné bodové hodnotě karty) a můžete jich mít v balíku maximálně deset.

  • Hrát se bude pro začátek na 20 životů.

Oproti Canlanderu (což je extrémně combo heavy formát), jsme mnoho karet přímo zabanovali a u těch s vysokým kombo potenciálem (tedy hlavně tutory) jsme nastavili prohibitivní bodovou hodnotu.

Příklad: pokud si dáte do balíku Demonic Tutor (6 b) na hledání Servant-Stone comba, máte smůlu, protože jak Painter's Servant, tak Grindstone stojí 3 b, čili dohromady jste dokonce na 12 b. Můžete se rozhodnout místo toho vyzkoušet si, jaké to je hrát s OG duály, tak si naproxujete Underground Sea a Bayou. Každý prox vás vyjde na 0,5 b. a každý duál na další 0,5 b., čili teď už s tím démoničákem jste na 8 b. (6 + (0,5+0.5) + (0,5+0.5) = 8) a můžete přihodit ještě třeba Back to Basics.

Spousta silných karet na pointslistu uvedena není, za např. Lightning Bolt nebo Jace TMS si tedy žádné body přičítat nemusíte:-).


Za zdůraznění stojí, že s absencí commanderů přestávají fungovat karty jako Arcane Signet nebo Fierce Guardianship. Navíc tím mizí omezení na barevnou identitu generála - můžete tedy v jinak monowhite spiritech hrát třeba Figure of Destiny nebo Horizon Canopy (nebo dokonce Mental Misstep).


Domluvili jsme se se Stevem, že vytvoří online "kalkulačku", kam vložíte svůj decklist a ono vám to zkontroluje počet tribal karet, legalitu dekclistu a počet bodů.


A navíc, Fidel navrhl, že k online podobě pointslistu připojí počet daných karet, které má a nabízí zodpovědným hráčům k zapůjčení na turnaj :-).


A protože se jedná o zcela jedinečný formát, není kde "netdeckovat", stavba je tedy čistě na vás!


Co zůstalo?


Zůstává systém Foyer slávy a Síně slávy. A protože chceme přece jen navázat na tradici Tribal Commandera, první sezonu přebíráme Foyer slávy, čili nelze hrát deck postavený kolem draků, válečníků anebo elementálů.


 

Tak, co vy na to? Těšíte se? My moc!

Brewingu zdar!


Fidel & Matěj & Renné

118 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page